Prezenta procedură descrie procesul în vederea obţinerii avizului tehnic favorabil privind caracteristicile modelului aparatului de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 de către operatorii economici cu modificările şi completările ulterioare.
Cererea şi documentele pot fi transmise şi în format electronic la adresa de e-mail office.amef@ici.ro sau pe un dispozitiv de salvare externă. Toate documentele transmise în format electronic trebuie semnate cu certificat digital calificat înregistrat pentru CUI-ul operatorului economic. În cazul transmiterii electronice a documentelor, în termen de 10 zile de la transmitere prin e-mail operatorul economic are obligaţia să depună la Registratura ICI București modelul aparatului de marcat electronic fiscal şi toate accesoriile menţionate anterior (o memorie fiscală goală, accesibilă, o memorie fiscală la limita de umplere şi un dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, programele de citire electronică a memoriei fiscale şi a jurnalului electronic, ş.a.).
Avizul tehnic favorabil va fi emis în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data finalizării testelor care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute în ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului comunicaţiilor şi societăţii informaţionale nr. 3247/1179 privind aprobarea Procedurii de avizare tehnică.
[1] Declaraţia producătorului referitoare la memoria fiscală care îndeplineşte funcţia tip OTP. Prin această declaraţie producătorul îşi asumă că algoritmii dezvoltaţi ai programului din Unitatea Micro-Controller-ului (MCU) garantează că datele odată memorate nu mai pot fi şterse sau modificate şi că datele sunt accesibile doar programului MCU. Trebuie garantat, de asemenea, că programul MCU poate fi încărcat doar în timpul procesului de producţie şi nu poate fi reîncărcat sau schimbat ulterior.
Acest serviciu al ICI București, prin Departamentul CDI Testare Dispozitive – Serviciul Testare Dispozitive Inteligente, pune la dispoziția operatorilor economici (producători/distribuitori) din domeniul aparatelor de marcat electronice fiscale serverul de testare privind realizarea conectării echipamentelor conform Ordinului Președintelui ANAF nr. 2668/2020.
Testarea aparatelor de marcat electronice fiscale privind transmiterea corectă a datelor către serverele ANAF vine în sprijinul solicitanților pentru a putea configura corect softul implementat în echipament cu toate specificațiile actelor normative în vigoare.
Pe perioada testării, operatorul economic are acces 24 din 24 de ore la platforma de testare având posibilitatea de a-și configura parametrii de funcționare a echipamentului, primind în timp real rezultatul transmiterii și/sau problemele întâmpinate. În cazul în care operatorul economic solicită acest tip de serviciu, rezultatele testărilor nu sunt recunoscute de către ICI București în cadrul procedurii de testare privind emiterea Avizului/Suplimentului de aviz tehnic.
Precizăm că serviciul de pre-testare a transmiterii datelor din aparatele de marcat electronice fiscale NU SUBSTITUIE TESTAREA ÎN VEDEREA EMITERII AVIZULUI/SUPLIMENTULUI DE AVIZ TEHNIC.
Pentru a veni în sprijinul oricăror entități de control sau persoanelor juridice din domeniul combaterii evaziunii fiscale, Institutul Naţional de Cercteare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, prin Departamentul CDI Testare Dispozitive – Serviciul Testare Dispozitive Inteligente, efectuează constatare tehnico - științifică pentru echipamentele de marcat electronice fiscale care fac obiectul unei suspiciuni de fraudă fiscală.
Prin serviciul de constatare tehnico-ştiinţifică pentru aparatele de marcat electronice fiscale aflate în uz, echipele specializate în testarea aparatelor de marcat electronice – fiscal vor efectua teste hard/soft pentru depistarea tuturor modificărilor aduse echipamentului în perioada de utilizare specificată de solicitant în cerere.
Raportul de constatare tehnico - științifică va fi eliberat în maxim 20 de zile lucrătoare de la data demarării procedurii de testare și va cuprinde toate neconformitățile descoperite la echipamentul testat. Documentul elaborat vine în sprijinul organelor de control în vederea demonstrării fraudelor fiscale.